Powered by Blogger.
RSS

Life recently..

Assalamualaikum and hi,

yeayyy, my easter break has just begun. wohooo *dancing* kasihan sama ini blog lama dah tak update. padahal kelas tak banyak mana pun, kerja hmmmm banyak lah jugak. cuma banyak aktiviti belajar-hidup-negara-orang/cari-pengalaman-baru. class aku memang sikit. tak percaya, tengok ni.




Mind you, class bukan malam, tapi timetable start dengan 12 am. class aku selalu start pukul 11 (paling awal)

Minggu ni adalah minggu terakhir,(paling busy, selasa, rabu, jumaat ada lab) kalau tak. selasa 2 minggu sekali lab, rabu 3 minggu sekali, jumaat, 2 minggu sekali. haaaa. imagine banyaknya waktu free aku. -.-'  esok bermulalah easter break selama sebulan. naik easter, 3 weeks class, exam weeks, and and and  I'AM COMING HOME , MALAYSIA! *how time flies, huh?*

Post ni mungkin akan panjang meleret leret, sila baca dengan sabar dan tenang. Haritu maman ada tanya aku, dia suruh  aku listkan perbelanjaan harian aku kat sini. Ramai member ACCA ni sambung UK ni woi! Amiiiiin. Moga dipermudahkan segala urusan ye, maman and farah especially. ihik.

Rumah.

depends on the room size. Bilik aku 330 pound (largest)  which is paling MAHAL, rumah senior senior lain yang bilik dia paling besar pun tak macam bilik aku. tapi sewa campur internet, and elektrik,air. *kalau tak silap la sebab dah 5 bulan, and surat air sampai je, landlord tak mintak duit pun?*





Jangan percaya pada sunshine, tapi sejuk dalam bilik pakai baju dua lapis, siap dengan jumper. :( sampai bilakah harus begini?
I miss warmth.





AHA. Tema bilik, Keep Calm and.... tapi tuan dia sentiasa clumsy -.-'

Duit dapur, 40 pound. Beras, ayam, barang mentah apa semua.

Done. Basically tu je lah duit yang dipakai setiap bulan. Lain lain  bergantung kat diri sendiri. duit shopping, makanan sendiri. kalau ada event, birthday member ke apa. pakai duit lebih jugak la. kalau kaki jalan, merayau, shopping macam aku. bertambah la pakai duit lebih. :p tapi Alhamdulillah setakat lebih kurang 6 bulan aku kat sini, tak pernah ada lagi masalah duit, or ibu and ayah transfer duit ke apa. semua pakai duit government and bursary university bagi. so yeah. :)


ohh elaun aku sebulan 880 pound.



Events

Disebabkan tak banyak kelas, plus aku tak suka sangat terperap kat rumah, so bila ada event, as in talk/ceramah/daurah/games memang rajin jugak la join.

Islamic Awareness week.









And you know what. the more you attend to this kind of talk, which is (a mixture of muslim and non-muslim) part yang kau akan ouch-ed, sentap tersentap adalah time question and answer session. there was one non-muslim women, dia quote ayat quran, 'muslim adalah sebaik-baik ummah' tapi dia tak nampak pun muslim potray benda ni. Generally, they always questioned why muslim don't potray the islam that they know. hence they are not convinced to embraces islam. OUCH OUCH OUCH .


Syahadatul haq (penyaksian terhadap kebenaran)








'Sepertimana Kami jadikan kamu satu ummat wasato (pertengahan) supaya kamu saksi kepada umat manusisa dan Rasulullah dan Rasulullah pula menjadi saksi ke atas kamu.....'

Maksudnya, tanggungjwab syahadah yang selepas ketiadaan Rasulullah ialah menjelaskan kepada seluruh manusia tentang kebenaran nyata (islam) , and bawa bukti yang kukuh bahawa islam ni benar dan nyata.

Sehingga, tugas yang kita laksanakan boleh menjadi hujah untuk Allah menghukum hamba-hambanya,

Fkir, solat, puasa, baca quran tiap tiap hari amalam macam dah cukup kan? Perasan nya. boo. Rukun Islam yang pertama belum cukup tertunai. #Reflection. 


Bath games (Splashbath)

yeayy finally dapat jugak menjejakkan kaki ke Bath! 

SPLASH is the Spring Leisure And Sports Huddle, organized by the Bath Area Malaysian and 

Singaporean Association (BAMSA). We aim to bring together Malaysians, Singaporean and 

Bruneian students in the UK through athletic spirit by making use of the world-class facilities 

made available at the Sports Training Village (STV) in the University of Bath.





gemuks. berat naik. :(



University of Southampton, Basketball, Futsal, and Netball (atul sorang je pun) yang lain Bruneian 




First year students of chemical/mechanical/electrical/actuarial/biology/chemist. Futsal tak menang, tapi aku rasa diorang mantap. 





After games, kitorang pergi dinner dekat restoran halal dekat Bath. Not bad. 
tapi sebab masuk masuk restoran je. masing masing duk main phone, and sebab kitorang taknak jadi yang macam Albert Einstein cakap 'I fear the day that technology will surpass out human interaction. The world will have a generation of idiots'. Last last semua kena letak tengah. 
siapa amek, dia kena belanja semua orang. Sumpah tak nak! Kitorang main bermacam game, and ada satu game sampai sekarang aku tak boleh nak solve! grrrr. 



Annual General Meeting (AGM) Malaysian Student Association (MSA)

Nama aku telah di-nominate-kan sebagai Vice President, Secretary, Welfare Officer, Special Task Officer. 
I am sooooooo not proud. NOT AT ALL. :/ sebab...sebab aku mana pernah join society, jawatan apa apa  lagi sebagai orang besar besar ni. :/ Tapi bila kat sini, Malaysian sangat minoriti, dan tiba tiba rasa bertanggugjawab nak bawa nak Malaysia ke persada antarabangsa  BAHAHAHAHA tak boleh nak poyo lagi. -.-' k abaikan. bukan tu sebabnya. cuma fikir, kalau semua orang taknak, siapa lagi, kalau orang dah nominate, maknannya dorang percaya kat kita bukan. jangan ambil mudah. Mana tahu, bila join society ni aku boleh menjalankan tanggungjawab syahadah hewhew. hahaha. 




Secretary. Takutnyaaaaaa T.T

Chinese New Year 





Crazy kidssssssss. We are part of the commitee untuk handle this event and just so you know,
me and atul were the only two girls in the committee. -.-


pejam celik, pejam celik, easter break has just begun babehhhhh!

Easter Plan 

Paris : 19-23 March 
Ireland : 26-31 March
Spain : 4-14 April 


Habis sebulan cuti duk berjalan. Pergi Spain amat lah lama, bukan sebab bercuti okay. sebab field trip Biology. 10 hari meredah hutan, laut, cari binatang buat research katanyaaa. Penatlah nak makan ikan and sayur je tiap tiap hari :|

hey bersyukur sikit! 


Sekian sahaja, laporan buat masa ini. Assalamualaikum. :D






























  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS