Powered by Blogger.
RSS

Blueberry cheesecake

Assalamualaikum

Thursday, 8.51 AM, 8 degree, sunny day.
Finally, dua hari lepas saya telah berjaya baked blueberry cheesecake di Glen Eyre Hall, (hostel/kolej/asrama *whatever it called*) one of the reason is that bill gas elektrik, free (ada je oven dekat rumah) and  saja nak sleepover dekat hall Atul.

So back to the point, aku nak share sikit ah resipi, walaupun dah tahu dah korang tak kan buat punya. :P


Ingredients :




There is one senior yang suka bake cake and resipi ni pun dapat dari dia, barang2 segala apa bagai ni dia yang supply hihi thank you kak bashirah!
okay serius.


For crest :

1 cup graham crackers (doesn't matter what brand it is)
3 tablespoon sugar
3 tablespoon butter
1/2 cup graham crackers 
one and half tablespoon sugar
one and half tablespoon butter



For cheesecake

1/2 cup sour cream
one and half tablespoon flour
1/2 vanilla extract
1/2 can blueberry filling
1/2 cup sugar
1.25 1b cream cheese
2 eggs


For crest : Add butter and sugar in bowl,then melt in microwave (doesn't matter how long as long as its melt)
                 Mix graham crackers (blend graham crackers first) 
                 Pour melt butter+sugar into graham crackers
Reheat oven 325 degrees. Pour graham crackers into container, bake about 10 minutes.



tadaaaa, done for crest!


For cheesecake :
Add in cream cheese, scrape down sides.
Add sugar, vanilla (beat in low speed until its smooth and creamy)
add flour (scrape bow lagain)
add sour cream
add eggs gradually at time
bake gently in about 20 minute


then,
Bake for one hour and 15 minutes!



While waiting for the cake, boleh la tengok Running man atau bergosip in the kitcheeennn. Ehem


or berposing -.-'
mat salleh habis pakai kasut kat dapur en,
 like a boss. :P



Okay tak berapa nak cantik la sebenarnya. ahaha. tapi jadi la ni. 
tunggu sampai dia betul betul sejuk, baru letak topping 
( kitorang esok tengahari baru nak letak topping cerita dia)
lepas siap ni, masuk bilik sambung tengok korea. zzzz tidur. :p



woohooo blueberry-cheesecake-start-from-scratch-no-instant done! muehehehe
bagi la aku bangga sekejap.



and yes, perlulah ada gambar aku, pffft. 
in the coolest atul room.


p/s : Harini bermulalah first day of second sem of first year.  tak tahu lah apa perasaan aku sekarang. aku ni macam main main je tau tak. rasa macam tak belajar. kelas sikit. balik tidur balik tidur. kelas sejam dua jam. otak aku macam makin berkarat je duk sini -.-'
dalam masa yang sama, aku takut gilaaaaaaaa result aku macam mana ni wei tsk tsk. tolonglah jangan repeat. please please. hmmm. 







  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS